De ce tușește câinele?

Această întrebare este una comună printre proprietarii de câini, deoarece tușitul frecvent al unui câine poate fi destul de îngrijorător. Tușitul poate avea o varietate de cauze, iar în acest articol, vom explora de ce câinii tușesc și ce trebuie să faceți în această situație.

Cauzele tușitului la câini

Există mai multe motive posibile pentru care câinii tușesc, iar înainte de a vă putea ajuta câinele, trebuie să înțelegeți ce poate provoca acest simptom. Iată câteva dintre cele mai comune cauze:

1. Infecții Respiratorii

Una dintre cele mai frecvente cauze ale tușitului la câini sunt infecțiile respiratorii, cum ar fi răcelile sau tusea de kennel. Aceste infecții pot fi transmise de la un câine la altul și pot provoca tușe persistentă.

2. Alergii

La fel ca oamenii, câinii pot dezvolta alergii la diferite substanțe, cum ar fi polenul sau praful. Alergiile pot provoca iritații în gât și tușe.

3. Boli Cardiace

Unele boli cardiace pot provoca acumularea de lichid în plămâni, ceea ce poate duce la tușe. Este important să verificați starea de sănătate cardiacă a câinelui dumneavoastră în cazul în care tușește frecvent.

4. Corpuri Străine

Câinii curioși pot să înghită accidental obiecte străine, cum ar fi bucăți de jucării sau mici fragmente de alimente. Aceste corpuri străine pot irita gâtul și provoca tușe.

5. Tuse de Canisă

Tusea de Canisă este o afecțiune care afectează în special câinii mai în vârstă. Aceasta poate fi cauzată de deteriorarea țesutului pulmonar și apare adesea în cazul câinilor cu istoric lung de fumat pasiv (expunere la fum de țigară).

Cum să abordați tușeul la câinele dumneavoastră

Acțiunile pe care le luați în funcție de cauza tușei depind de diagnosticul specific al veterinarului dumneavoastră. Cu toate acestea, iată câteva măsuri generale pe care le puteți lua:

1. Consultați Un Veterinar

Dacă câinele dumneavoastră tușește frecvent sau tușa este severă, este esențial să consultați un veterinar. Numai un profesionist poate stabili cu exactitate cauza și recomanda tratamentul adecvat.

2. Evitați Factorii de Iritare

Dacă suspectați că alergiile pot fi cauza tușei, încercați să identificați și să evitați factorii de iritare, cum ar fi polenul sau parul de animale. Curățarea regulată a casei poate ajuta, de asemenea.

3. Mențineți-vă Câinele Hidratat

Asigurați-vă că câinele dumneavoastră are întotdeauna acces la apă proaspătă și proaspătă. Hidratarea adecvată poate ajuta la calmarea gâtului iritat.

4. Evitați Exercițiile Intense

Dacă câinele dumneavoastră tușește din cauza unei afecțiuni respiratorii, evitați exercițiile intense până când este vindecat complet. Acest lucru poate ajuta la prevenirea agravării stării sale.

De Ce Tușesc Pisicile?

În timp ce ne concentrăm pe tușeul la câini în acest articol, este important să menționăm și faptul că pisicile pot tuși. Tușeul la pisici poate avea și el numeroase cauze, cum ar fi infecțiile respiratorii sau alergiile. Dacă aveți o pisică care tușește frecvent, consultați un veterinar pentru evaluare.

1. Cât de des ar trebui să consult un veterinar dacă câinele meu tușește?

Ar trebui să consultați un veterinar imediat dacă câinele dumneavoastră tușește frecvent sau tușa este severă. Este important să se stabilească cauza și să se inițieze tratamentul adecvat cât mai curând posibil.

2. Pot alergiile să provoace tușe la câini?

Da, alergiile pot provoca tușe la câini. Substanțele alergene, cum ar fi polenul sau praful, pot irita gâtul câinelui și provoca tușe. Consultați un veterinar pentru a determina cauza exactă și pentru a primi sfaturi cu privire la gestionarea alergiilor.

3. Ce pot face pentru a preveni tușeul la câinele meu?

Pentru a preveni tușeul la câinele dumneavoastră, asigurați-vă că este vaccinat și mențineți-l la distanță de alți câini bolnavi. Evitați expunerea la factori de iritare, cum ar fi fumul de țigară, și mențineți un mediu curat și igienic pentru câinele dumneavoastră.

Vezi și:

Photo of author

Iacob

Lasă un comentariu