De ce îi curge ochiul la pisică

Pisicile sunt animale de companie minunate și adorabile, dar uneori proprietarii pot observa că ochii acestora curg sau sunt ușor iritați. Acest fenomen poate ridica întrebări și îngrijorări, de aceea este important să înțelegem motivele din spatele acestui comportament.

Cauzele principale ale scurgerii ochilor la pisici

Există mai multe motive pentru care ochii unei pisici pot curge sau pot fi iritați. Printre cele mai comune se numără:

 • Infecții oculare;
 • Alergii;
 • Corpuri străine în ochi;
 • Probleme de sănătate precum herpesul felin;
 • Blocarea canalului lacrimal.

Infecții oculare la pisici

Infecțiile oculare sunt cauze comune ale scurgerii ochilor la pisici. Acestea pot fi cauzate de bacterii, viruși sau ciuperci și pot provoca inflamații și secreții. Este important să se consulte un medic veterinar pentru a determina cauza exactă a infecției și pentru a primi tratamentul adecvat.

Alergiile la pisici

La fel ca și oamenii, pisicile pot fi sensibile la alergeni precum polenul, praful sau anumite alimente. Alergiile pot determina iritații și scurgeri ale ochilor. Identificarea și gestionarea alergenilor pot ajuta la reducerea simptomelor și la menținerea confortului animalului de companie.

Corpuri străine în ochi

Pisicile, fiind creaturi curioase, pot atrage în ochi diverse corpuri străine, cum ar fi praf, păr sau particule mici. Acestea pot irita ochiul și pot cauza scurgeri sau lacrimare excesivă. Îndepărtarea delicată a corpului străin și monitorizarea stării ochiului sunt importante în astfel de situații.

Probleme de sănătate

Anumite afecțiuni de sănătate, precum herpesul felin, pot afecta ochii pisicii și pot determina scurgeri sau inflamații. Este esențial să se acorde atenție semnelor de disconfort și să se solicite ajutorul veterinarului pentru diagnosticare și tratament.

Blocarea canalului lacrimal

Uneori, canalul lacrimal al unei pisici poate fi blocat, împiedicând drenarea normală a lacrimilor. Acest lucru poate duce la acumularea de lichid în ochi și la scurgeri. Tratamentul implică de obicei drenajul sau curățarea canalului sub supravegherea unui medic veterinar.

Cum se poate preveni și trata scurgerea ochilor la pisici

Prevenirea și tratarea scurgerii ochilor la pisici implică o abordare atentă și coordonată între proprietar și medicul veterinar. Câteva măsuri generale pot fi utile în acest sens:

 • Menținerea igienei oculare prin ștergerea delicată a ochilor cu o cârpă moale umedă;
 • Monitorizarea oricăror schimbări în comportamentul sau aspectul ochilor pisicii;
 • Programarea regulată a vizitelor la medicul veterinar pentru examinări de rutină și tratamentul precoce al oricăror probleme identificate.

Pentru a oferi cele mai bune îngrijiri pentru pisica ta, este important să fii conștient de semnele și simptomele care pot indica probleme de sănătate oculară. Consultarea unui medic veterinar este întotdeauna cea mai bună opțiune pentru diagnostic și tratament adecvat.

Tratamentul blocării canalului lacrimal la pisici

Blocarea canalului lacrimal poate fi o problemă frecventă în rândul pisicilor și necesită intervenție pentru a preveni disconfortul și complicațiile ulterioare. Iată câteva metode comune de tratament:

Metoda de tratament Descriere
Flush lacrimal Medicul veterinar poate utiliza o soluție specială pentru a spăla canalul lacrimal și a înlătura orice obstrucție.
Drenaj chirurgical În cazurile severe, poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru a elimina blocarea canalului lacrimal.
Tratament medicamentos Uneori, medicamentele pot fi prescrise pentru a reduce inflamația și a îmbunătăți drenajul lacrimal.

Este crucial să urmați indicațiile medicului veterinar și să monitorizați îndeaproape progresul pisicii în timpul tratamentului.

Întrebări Frecvente

 • Cât de frecventă este blocarea canalului lacrimal la pisici?
 • Care sunt semnele că pisica ar putea avea un canal lacrimal blocat?
 • Există riscuri asociate cu tratamentul chirurgical al blocării canalului lacrimal?


Vezi și:

Photo of author

Kerit

Lasă un comentariu